måndag, maj 3

Aggressively neutral

Sverige är ett neutralt land, Maken säger alltid att jag är "aggressively neutral" i diskussioner. Har kommit fram till att det stämmer, att vi inte alls är speciellt neutrala utan faktiskt gillar att konfrontera och diskutera, speciellt utrikespolitik.
Här i USA diskuterar man nästan aldrig politik eller religion med någon som man inte känner speciellt väl, bara med vänner eller i politiska sammanhang förstås.
I Sverige däremot har vi inte några sådana skrupler, speciellt inte efter att vi fått i oss något starkt, vet inte hur många gånger Maken fick försöka svara på varför Bush gjorde si eller så. Något liknande skulle inte inträffa här, en av anledningarna kan ju vara att gemene man inte är lika insatt i världspolitik men väldigt få skulle ta upp det till diskussion med någon de just träffat.

Nu har ju USA tack och lov en ny president, som verkar populär i Europa, så det kanske blir lugnare den här gången=o).

4 kommentarer:

Dorisettan sa...

Ha ha! Jag tror också att det blir lugnare den här gången.
Rene blev nog extra hårt ansatt på grund av alla politiska händelser just då och säkert väldigt mycket pga den arbetagivare han har. Det blev ju värsta straffsparken för alla som ogillad Bush. Ingen nämnd vid namn.....

Världen är liten… sa...

Det värsta är att måsta försvara någon man inte röstat på!

Dorisettan sa...

Jag minns den diskussionen väldigt väl. Det måste vara OTROLIGT knepigt att ha den arbetsgivaren han har. Man blir ju lite låst vi en åsikt som man i grunden kanske inte delar. Men inte heller känner att man öppet kan kritisera. Typ.

Världen är liten… sa...

Eller hur, och tro mig det var inte den enda gången han fick svara/försvara. Nu är det ju inte så att man måste trippa på tå och undvika vissa ämnen, givetvis måste man få fråga om man vill. Det var ju inte så att Maken grät sig till sömns eller liknande,det var mer en reflektion över skillnaderna mellan svenskar och amerikaner.